Get Adobe Flash player

postheadericon Masło domowe z Handzlówki oraz Handzlowski chleb domowy

dsc01385Masło domowe z Handzlówki oraz Handzlowski chleb domowy to kolejne podkarpackie produkty uznane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Produkty te 11 kwietnia 2013 r. zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.

dsc01398Bogactwo i różnorodność kulinarna to jedna z cech charakteryzujących nasz region. Dlatego wciąż odkrywane są niepowtarzalne produkty, które ze względu na swoją specyfikę, wysoką jakość oraz tradycję wytwarzania, zasługują na wyróżnienie i promocję. Da takich właśnie unikalnych wyrobów możemy zaliczyć Masło domowe z Handzlówki oraz Handzlowski chleb domowy, pochodzące z ziemi łańcuckiej. Tradycja wyrobu produktów handzlowskich sięga początku XX wieku. Umiejętności wyrobu oraz receptura przekazywane były z pokolenia na pokolenie.

dsc01439Zarówno dawniej, jak i obecnie masło domowe z Handzlówki oraz Handzlowski chleb domowy przygotowywane są w ten sam sposób. Wszystkie surowce pochodzą z niewielkich gospodarstw położonych na terenach wsi Handzlówka i w jej okolicach, wzbogaca to ich walory smakowe i zapachowe.

Wszystkie te smaki są bezcenną wartością naszej „małej ojczyzny”. Tworzą dziedzictwo kulinarne naszego regionu.

  • Smaki 1
  • Smaki - 2
  • Smaki - 3
  • Smaki - 4
  • Smaki - 5

okladka-leksykon 280

 

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego

Producenci żywności

Zachęcamy wszystkich podkarpackich producentów żywnosci tadycyjnej, regionalnej i ekologicznej oraz producentów żywności o potwierdzonej jakości ( dotyczy tych produktów, które uzyskały znak jakości np. PPŻ, Agro Polska, PDJ, Teraz Polska, Jakość tradycja i in.) do przekazywania zdjęć swoich produktów. Każdy z ww. produków będzie zaprezentowany.

güvenlik şirketleri weblebi